Szavazás

Melyik a kedvenc gyümölcsöd?

Szavazok

Szőlő felhasználása, jótékony hatásai

A szőlő fogyasztása különösen ajánlott, mivel nagyon sokféle vitamint tartalmaz, összetevője egy flavonoid nevű növényi anyag is, amely jelentős fertőzésgátló, baktérium- és vírusölő hatású. A magja is értékes, az íze pedig egyszerűen mennyei…

Ez a Bibliában is központi szerepet játszó és a leggazdagabb jelentéstartalommal felruházott gyümölcs eredetileg Szíriából származik. Onnan honosították meg Egyiptomban, majd később a kelták és a rómaiak Pannóniában is művelték. Napjainkban ugyanolyan jelentőséggel bír, mint az időszámításunk utáni évszázadokban: élvezeti cikként, gyógyító növényként, valamint az úrvacsora átváltozást szimbolizáló növényeként szervezetünk, testünk, lelkünk tisztítására, megújítására szolgál. A hatszáz évet is kibíró és húszméteres mélységben földbe gyökeredző szőlőtőke ásványi anyagokban egyedülállóan gazdag nedűje nem véletlenül vált az emberiség életet adó, misztikus és kultikus italává.

A szőlő gyógyhatásai

Szinte felsorolhatatlanok a szőlő gyógyhatóanyagai a sok C- és B-vitamintól kezdve a kálium-, kalcium-, magnézium- és niacintartalmán át a bioflavonoidokig. A jelenlegi táplálkozástudomány a szív- és keringési betegségekben tartja leghatékonyabbnak a gyógyerejét. Miután tisztítja az erek falát, segít az érelmeszesedés és vérrögképződés megakadályozásában, a szívizmok rugalmas működésében is.

A szőlő fogyasztása a májra és az epére is jótékony hatású, emellett a vesék és a hólyag működését is harmonizálja. A bizonyítottan vértisztító hatású szőlőlé az indiai ájurvédikus gyógyításban központi jelentőségű. A tüdő és a légutak tisztítása mellett a szervezet általános erősítője is. Az őszi hónapokban a fogyókúrázók és a tisztító gyógykúrát végzők egyik leghatásosabb gyümölcse, különösképpen, ha néhány napig mást nem is fogyasztunk. Az ősz beköszöntével hetekig, sőt hónapokig tisztulhatunk szőlővel és szőlőlével.

A szőlőmagról

Manapság már szinte mindenki ismeri a többszörösen telítetlen zsírsavak egészségvédő és betegségeket megelőző hatását, amelyet már az iskolás gyermekeknek is ajánlanak. A szőlő hidegen préselt magolaja bizonyítottan gazdag ezekben a szellemi frissességet is adó telítetlen zsírsavakban, amelyek az agy működését is pozitívan befolyásolják. Ma már a táplálékkiegészítők között is megtaláljuk a szőlőmagkapszulát, amely koncentráltan tartalmazza a szőlőmagban lévő procianidin természetes antioxidáns hatóanyagát. Ez az anyag véd a vírusok és a baktériumok ellen, segít a daganatos betegségek megelőzésében, valamint a szív- és érrendszeri problémákban. 

A szőlőmagolaj a trombózis ésa magas káros koleszterinszint természetes ellenszere. Érdemes gyümölcshúst és magot együtt fogyasztani és feldolgozni, hogy minden gyógyerő együtt legyen.

In vino veritas

A piros színű szőlő leve és a belőle készült vörösbor köztudottan jótékony hatású az egészségre, de nem csak az emésztés elősegítése miatt. A piros színű bogyós gyümölcsök, elsősorban a szőlő tartalmaz egy flavonoid nevű növényi anyagot, amely jelentős antioxidáns (fertőzésgátló, baktérium- és vírusölő) hatású. A vörösborban található egy anthocyane nevű flavonoidfajta, amely a jellegzetes lilásvörös színt adja, míg a tannin elnevezésű flavonoid a vörösbor jellegzetes fanyar ízéért felelős. Ezek azok a növényi anyagok, amelyek a legnagyobb gyógyerővel látják el ezt a népszerű italt. A piros szőlő frissen préselt leve és bora a legszélesebb körű gyógyhatást fejti ki, ezért kivonatait megtalálhatjuk az antioxidáns étrend kiegészítőkben.

Mivel a mag és a gyümölcs is tartalmaz gyógyanyagokat, együttes fogyasztásuk ajánlott szőlőlében és borban egyaránt. A jó minőségű vörösbor, mint minden gyógyszer, nagyobb mennyiségben kifejezetten ártalmas, rendszeres és mértékletes fogyasztása azonban véd a vírusok, baktériumok és a rákos megbetegedések ellen. Egy pohár vörösbor naponta mindenkinek ajánlott – a gyomorbetegek kivételével.

Fogkefe helyett szőlő?

A szőlő természetesen nem pótolhatja a fogmosást, de a benne lévő polifenol nevű hatóanyag akadályozza a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Ez a hatás a mazsolát is jellemzi. Cukor helyett tehát nemcsak a szőlő, hanem a magas gyümölcscukor-tartalmú mazsola is ajánlott, különösen gyermekeknek, nem utolsósorban fogkímélő hatása miatt.

(forrás: Baba Patika, szerző: Szabó Mária, életmód-tanácsadó)