Szavazás

Melyik a kedvenc gyümölcsöd?

Szavazok

Receptek zöldségekből, gyümölcsökből

» Bodzalekváros almatorta

Hozzávalók:
A tésztához:
3 db tojásfehérje
3 db tojássárgája
11 dkg porcukor
1 db vanília rúd (belseje és héja)
6 dkg búzadara
6 dkg dió (darált)
5 db alma
1 púpozott teáskanál sütőpor

A tetejére:
10 dkg mandula (szeletelt)
5 evőkanál bodzalekvár

A tojáshabhoz:
3 db tojásfehérje
13.5 dkg porcukor 

1.A vanília rúdból levágunk 1 cm-t, és a héjával együtt nagyon finomra aprítjuk. A porcukrot a tojássárgájával és a vanília rúddal habosra keverjük. Majd belekeverjük a búzadarát és 30 percig pihentetjük.
2.Eközben egy 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, az alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát belisztezzük. A diót megdaráljuk. A almát meghámozzuk és apró kockára vágjuk. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.
3.A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A diót, az almát és a sütőport a tojásos alaphoz keverjük, majd óvatosan a fehérjét is beleforgatjuk. A masszát a tortaformába simítjuk és 180 C-on 40 percig sütjük. (Kb. 80 százalékosra.)
4.A torta tetejére a tojásfehérjéből és a porcukorból kemény habot verünk. A tortát kivesszük a sütőből, óvatosan megkenjük bodzalekvárral, és megszórjuk a pirított mandula felével. A tojáshabot habzsákba töltjük és feldíszítjük vele a torta tetejét. (El is simíthatjuk rajta a tojáshabot, ebben az esetben kanállal vagy villával dekoratív mintát rajzolhatunk bele.) A tetejét megszórjuk a maradék mandulával. Visszatesszük a sütőbe és további 15-20 percig sütjük, amíg a hab aranybarna és ropogós lesz. (Ezalatt az alja is teljesen átsül.)
5.Mikor kisült leválasztjuk róla a tortakarikát és hagyjuk teljesen kihűlni, csak azután szeleteljük.

» Almás bólé

Hozzávalók 20 pohárhoz: 10 citrom, 2 alma, 2 dl édes vermut, 1 dl narancslikőr, 2 üveg pezsgő, 1 L Gyümölcsvarázs 100%-os almalé, jégkockák
Előkészítés: A citromokat alaposan megmossuk, kettőt vékonyan felszeletelünk, és egy nagy tálba tesszük. Az almát megtisztítjuk, kisebb szeletekre vágjuk, és a citromhoz keverjük. A vermuttal és a narancslikőrrel meglocsoljuk, a tálat fóliával letakarjuk, és 2 órára jégbe hűtjük. A maradék citromok levét kicsavarjuk, 2 liter vízbe keverjük, és a pezsgővel, az almalével együtt behűtjük.
Elkészítés: Közvetlenül tálalás előtt a limonádét, az almalevet és a pezsgőt a gyümölcsre öntjük, és bőven rakunk bele jégkockát. Alaposan felkeverjük, és nagyobb poharakba töltjük. Kiskanalat is adunk hozzá, hogy legyen mivel a gyümölcsöt kikanalazni.

» Bogyósgyümölcs bólé

Hozzávalók: 1 kg friss vagy fagyasztott bogyósgyümölcs (szeder, málna, ribizli, szamóca vegyesen), 2 citrom leve, 8 cl Curacao likőr, 0,5 L Gyümölcsvarázs 100%-os almalé, 1 dl SAMBO pirosribizli szörp, 1 üveg fehérbor, 1 l ásványvíz
A bogyósgyümölcsöket szükség esetén megmossuk, a nagyobb darabokat kettévágjuk, bóléstálba rakjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, a Curacaót,az almalevet és a SAMBO ribizliszörpöt, és egy órára a hűtőbe rakjuk. Tálalás előtt felöntjük a borral és az ásványvízzel. Citromkarikával, citomfűlevéllel, és otthon lévő bármilyen gyümölccsel díszítjük. Darabos jégkockát adunk hozzá.

» Bodzás túródesszert

Hozzávalók: Fél kg túró, 2 dl tejszín, 10 dkg cukor, 15 dkg SAMBO bodzalekvár, tejszínhab.
A túrót szitán áttörjük, összekeverjük a tejszínnel és a cukorral. Üvegpohárba rétegesen lerakjuk a SAMBO bodzalekvárral (a tetejére túró kerüljön). Tejszínhabbal és hígított bodzalekvárral díszítem. Több- vagy másféle SAMBO lekvárt is rétegezhetünk bele.

» Bodza-palacsinta

Hozzávalók: 16 db bodzavirág (ernyővel), 1 bögre liszt, 2 tojás sárgája, 1,5 dl tej, csipet só, SAMBO bodzalekvár.
A hozzávalókat kikeverjük, csipet sót teszünk hozzá, majd ásványvízzel vagy szódavízzel palacsinta-tészta sűrűségűre hígítjuk. A virágernyőket a szárvégüknél fogva a palacsintatésztába mártjuk, és belenyomjuk kicsit a bő, forró olajba (hogy a virág szétterüljön), és aranysárgára sütjük. Akkor jó, ha a panír ropogós. Papírszalvétára szedve az olajat felitatjuk. SAMBO bodzalekvárral nyakon öntve, vaníliás cukorral megszórva tálaljuk. Nagyon finom és egészséges! A bodza jó a szívre, vérkeringésre, vértisztító, a vérnyomást rendben tartja.

» Aludttejes prósza SAMBO bodzalekvárral

Hozzávalók: 1 liter aludttej vagy kefír, 4 db tojás, egy csipet só, 4 evőkanál cukor, 2 dl tejföl, liszt
ami még finom bele: SAMBO bodzalekvár, meggy vagy bármilyen gyümölcs
Az aludttejet, a tojásokat, a sót, a cukrot és egy nagy kanál tejfölt annyi lisztel összekeverünk, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb masszát kapjunk. Ezt kiolajozott tepsibe öntjük. Akkora tepsit válasszunk, hogy a tészta ne legyen vastag. A tetejét meglocsoljuk a maradék tejföllel, amibe elözőleg egy kis olajat kevertünk. Közepes lángon sütjük. 
Ha gyümölccsel vagy SAMBO bodzalekvárral akarjuk dúsitani, akkor kb. 10 perc sütés után, amikor már kissé szilárdult a tészta, akkor szorjuk rá, hogy a lekvár ne süllyedjen az aljára. Fogyasztás előtt hintse meg porcukorral, ha szereti.

» Fácán töltve

Hozzávalók: 1 db fácán, kb. 20 dkg-nyi sülthús, 10 dkg szalonna, 15 dkg (erdei) gomba, kis fej vöröshagyma, só, bors, tej, 2 db zsemle, citromlé, a sütéshez zsír vagy olaj, SAMBO bodzalekvár és/vagy SAMBO szederszörp
A sülthúst, a szalonnát a gombával, a lereszelt vöröshagymával olajon megpároljuk, kicsit megsózzuk, borsozzuk, majd a tejben áztatott két zsemlével ledaráljuk. Kis citromlével ízesítjük. A megtisztított, megmosott fácánt a gerincénél kettévágjuk, a csontokat óvatosan kiszedjük, és helyére beletöltjük a kihűlt tölteléket. A húsát megsózzuk, a nyílást hústűvel megtűzzük, majd tepsire fektetjük. Leöntjük forró zsírral, és gyakran locsolgatva pirosra sütjük. 
Személyenkémt 8 dkg rizst puhára főzünk, majd a kész madarat kiemeljük a tepsiből, beletesszük a rizst, és kicsit lepirítjuk. SAMBO szederszörppel, SAMBO bodzalekvárral tálaljuk.

» Mandulás bimbók

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 8 dkg tört mandula, 10 dkg cukor, 3 tojás, 8 dkg vaj, tej, SAMBO bodzalekvár, vaníliás cukor
A lisztet, a sütőport, a tört mandulát, a cukrot az egész tojásokkal, a vajjal és annyi tejjel gyúrunk össze, hogy nyújtható tészta legyen.
Félujjnyi vastagra nyújtjuk s négyszegletes darabokra vágva, megkenjükSAMBO bodzalekvárral.
A tésztadarabok négy sarkát összefogva, erősen összenyomjuk. Forró sütőben sütjük. Tálaláskor vaníliáscukorral szórjuk meg.