Szavazás

Melyik a kedvenc gyümölcsöd?

Szavazok

Cékla - Egészséges gyomorvédelem

5000 éve ismert ez a Földközi-tenger környékén őshonos növény. A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal. ami a sejteket a külső szabad gyökök támadásától megvédi. 

Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza, valamint a tumorsejtek szaporodását gátló hatása van.
 

Bőven található benne Tiamin (B1-vitamin), Riboflavin (B2-vitamin), Niacin (B3-vitamin), Pantoténsav (B5-vitamin), B6-vitamin, Folsav (B9-vitamin) és C-vitamin is. 

Ásványi anyag tartalma a szervezet számára könnyen hasznosítható: kalcium, vas, magnézium,  foszfor, kálium, nátrium, cink. 

Már a népi gyógyászat is vérképző növényként ismerte, A vörösvérsejtek regenerálódását és képződését is segíti. Kóros vérszegénység, vashiány esetén, műtétek után nélkülözhetetlen a céklafogyasztás! 

Kiváló antioxidáns tulajdonságának köszönhetően védi a májat, a test legfontosabb méregtelenítő szervét. A májban a méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, melyeket a cékla antioxidáns hatóanyagai megkötnek.

A céklában is nagy mennyiségben található folsav nélkülözhetetlen a kismamák és a sejtosztódással járó folyamatok számára! Részt vesz az agy és az idegrendszer fejlődéséhez szükséges anyagok termelésében, segíti a sebgyógyulást, az izomszövet épülését.