Szavazás

Melyik a kedvenc gyümölcsöd?

Szavazok

Miért egészséges az alma?

Az alma világszerte az egyik legközkedveltebb gyümölcs.
 

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben. A B-vitaminok nagyon jó hatással vannak az emésztésre, mivel serkentik, elősegítik a táplálék felszívódását.

Habár C-vitamin tartalma jóval csekélyebb mint például a narancsé vagy a citromé, mégis a benne lévő ásványoknak köszönhetően nagyon jó hatásai vannak az emésztőrendszerre.

Fontos hatóanyaga még a pektin, ami vízben oldva kocsonyás zselét alkot, valamint a héja cellulóz része, aminek béltisztító hatása van.

Alacsony vércukor esetén is hatékony, fogyasztása pótolja az ilyenkor szükséges glükózt.

Fogyasztható frissen gyümölcsként, befőzve leves-, kompotként, vagy desszerként, fagyasztva, gyümölcsléként, erjesztés után lefőzve pálinkaként, aszalva rágcsálni való, ételekbe kiegészítő anyagként, sütemények ízesítésére.

Nyersen, kockákra vágva ideális salátákba, főzve gyümölcslevesekhez, kompótnak, de téli tárolásra befőttnek, lekvárnak is alkalmas.

Használható szószok készítéséhez és süteményekben is ízletes. Jellegzetes süteménye azalmáspite, aminek a töltelékét fahéjjal fűszerezett almareszelék adja. Pépesítve, akár több más gyümölccsel kombinálva kiváló bébiétel. Kipréselt leve a legtöbb gyümölcslé egyik legfőbb alkotóeleme, kissé fanyar, savanykás ízével ezekben mind dominál. 

Alkalmas bor és pálinka készítésére is. Vékony, lapos szeletekre vágva, majd kiszárítva almachips (aszalvány) készíthető belőle, ami még szárazon is savanykás.

Már a rómaiak korában is 29 almafajtát tartottak számon, előszeretettel fogyasztották és bort is készítettek belőle.

Az almafa virágai is fogyaszthatók; a gyümölcsös édességek kiegészítőiként díszítésre. Esetenként cianid előanyagokat tartalmazhatnak, ezért egyszerre csak keveset együnk belőle!

(forrás: Wikipédia)